Studio Razavi completes “introspective” House XVII in historic Lyon neighbourhood

Studio Razavi has deserted extreme ornament for easy plaster partitions and arched niches inside this Lyon residence, which is supposed to channel a way of calm.

Nestled amongst the winding, cobbled streets and Renaissance-era buildings of the historic Vieux Lyon neighbourhood, House XVII has been designed by Studio Razavi to be an “introspective area”.

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

Left untouched for 60 years, the residence had fallen right into a state of damage. Nonetheless it is new proprietor – a younger scientist – was much less within the studio finishing up an aesthetic overhaul, however as a substitute needed to really feel a change in his “life-style and philosophy”.

“The [client’s] want was to create a serene area, a spot the place one wouldn’t really feel overwhelmed by ornamental info and the place as a lot of the unique options could possibly be celebrated,” the studio instructed Dezeen.

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

Partitions within the residence have thus been coated in pale-grey plaster, complementing the light-hued wood flooring.

Furnishings are far and few between – a glass desk with tomato-red legs, black eating chairs and a gray couch are the one items to seem within the residence’s lounge. Mute-tone ceramics have additionally been dotted sparingly all through, together with a trio of portrait sketches.

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

Arched shapes are a visible motif within the dwelling, showing within the type of doorways, storage cabinets and recessed show niches.

A tall, arched panel has additionally been positioned towards a wall, making a graphic backdrop to the house’s examine space, whereas screens with arched, mesh-covered cut-outs have been positioned in entrance of the radiators.

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

“[Arches] have been a approach of opposing – therefore celebrating and bringing forth – the robust rectilinear geometry of the prevailing area,” defined the studio.

READ  Modernist Vacation Inn turns into Los Angeles condo complicated

“The principle area is nearly sq. in proportions, subsequently selecting curves was additionally an important play on notion and total stability.”

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

A majority of the vaulted openings have been inset with sea-green colored MDF to match the cabinetry within the kitchen, which includes a splashback with a stepped silhouette.

Apartment XIV by Studio RavaziApartment XIV by Studio Ravazi

Studio Razavi inserts sculptural furnishings block into 19th-century Parisian residence

The challenge additionally noticed the restoration and preservation of a handful of the residence’s authentic options, just like the heavy oak-beam ceiling and a few ornate stone fireplaces.

Apartment XVII by Studio RazaviApartment XVII by Studio Razavi

Studio Razavi was based by architect Alireza Razavi and has workplaces in London, Paris and New York.

Again in 2016 the studio overhauled an residence in Paris, making a sculptural black storage unit on the centre of its ground plan that dramatically contrasted the house’s ornate, Hausmann-era particulars.

Different tasks by the studio embody a photographer’s home in Brittany that is punctuated with big sq. home windows and a tapas bar in Manhattan that takes cues from Barcelona’s marketplaces.

Pictures is by Simone Bossi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *