Room-sized bathe “sufficiently big for 2” options inside Montreal condo McGill 120

Canadian studio La Firme has turned a former industrial area in a Montreal heritage constructing into a recent house.

The native design apply stripped-back a property in a 1820s constructing, positioned within the Previous Montreal space, to create a loft-like condo.

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

Brick partitions, pipes and picket ceiling beams overhead are left uncovered as a mirrored image of the property’s historic roots.

Different particulars are black, white and wooden surfaces that present a minimal contact, and heated polished concrete flooring.

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

“As a result of our method was to protect the area’s industrial character by exploiting the textures of the unique supplies, we started by gutting the whole lot,” mentioned La Firme founder Louis Beliveau.

“The result’s open and lofty however maintained a way of privateness.”

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

The condo, referred to as McGill 120, is left with hardly any partitions inside with a purpose to guarantee that there’s loads of pure mild.

As a substitute, to create areas of privateness the agency inserted a collection of floor-to-ceiling cupboards.

Maison du Parc by La ShedMaison du Parc by La Shed

Eight Montreal properties up to date with greyscale interiors

The agency designed a monolithic black quantity the place the doorway is positioned, outfitted with bookshelves and closets.

One other black quantity acts as a barrier to the master suite, and has a fold-down mattress so it may possibly simply transition between an workplace and a visitor bed room.

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

“Our floorplan optimises accessible mild sources, and the format of the master suite and the workplace/visitor room with murphy mattress and loo exploits this format method,” Beliveau mentioned.

A function of the house is a walk-in bathe that the agency designed to be a lot greater than regular. Fairly than a door, it has a glass wall that gives views into the master suite adjoining.

READ  "Let's discuss range"

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

“The massive, open rest room with its bathe zone sufficiently big for 2 and built-in into the master suite extends the lofty really feel of the condo,” mentioned Beliveau.

McGill 120 was designed to incorporate a spacious kitchen for its proprietor who likes to prepare dinner and host folks. An extended island has two completely different heights and black Hay steel bar stools.

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

“The kitchen was designed for entertaining, with a 20-foot (six-metre) island topped with wooden reclaimed from the ground,” mentioned Beliveau.

Rounding out the house is a front room with giant, arched home windows, and Ligne Roset Togo sofas.

McGill 120 is full with an extra condo within the rear of the property, which might be accessed through a door subsequent to the lavatory or from a separate stairwell within the constructing. Collectively the items take up a complete flooring.

McGill 120 by La FirmeMcGill 120 by La Firme

La Firme’s condo joins a quantity or Montreal properties not too long ago overhauled with black-and-white interiors.

One other condo by the studio within the metropolis, McGill 38, was among the many interiors initiatives longlisted for Dezeen Awards. La Firme has additionally designed a rustic home from an deserted shed in Mansonville, Quebec.

Images is by Ulysse Lemerise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *