Studio Hallett Ike expands ER Residence with charred larch extension

Minimal white residing areas lie behind the blackened timber facade of this extension that Studio Hallett Ike has added to a Victorian flat in north London.

The flat, which has been titled ER Residence, occupies the bottom ground of a Victorian terrace. Studio Hallett Ike stated that, previous to its intervention, the flat had a well-proportioned structure, however sadly was solely in a position to accommodate a single bed room.

Now, because of a rear extension, the flat incorporates a second bed room – which doubles up as a examine – and a eating room.

ER Residence by Studio Hallett Ike has a charred larch extension
Beams of charred larch clad ER Residence’s extension

“Basically we wished to create a property that may work for a younger household residing in London that desires an aspirational, clear, minimal design while retaining a sensible mission finances,” the studio’s co-founder, Jonty Hallett, advised Dezeen.

“The thought being that it may act as a case examine for different London residents in the identical state of affairs with out an enormous finances.”

Bedroom of ER Residence by Studio Hallett Ike includes a study
The extension incorporates an extra bed room

The extension is rectilinear in kind and clad with beams of blackened English larch, which have been charred by hand on-site.

“Doing this, fairly than portray or staining, permits the feel and grain of the larch to really feel very current, and to age and patina over time,” the studio defined.

“The color modifications relying on the climate and time of yr; throughout the winter months it has silvery hues, however evolves to look hotter in the summertime.”

Bedroom of ER Residence by Studio Hallett Ike includes a study
A desk within the bed room presents a spot for inhabitants to work

Two different-sized home windows additionally punctuate the extension’s exterior, that are each framed with aluminium.

The marginally wider window seems via to the bedroom-cum-study, which has been completed with clear white partitions.

READ  Babylonstoren resort in South Africa opens Spice Backyard stuffed with fragrant vegetation
Dining room of ER Residence by Studio Hallett Ike
The extension additionally performs host to a eating room

A large panel of Douglas fir wooden has been set on the rear of the room, serving as a headboard for the mattress. To the facet of the room is a three-tier shelving unit and a desk the place inhabitants can sit and work.

The narrower window within the extension presents a view of the eating room.

Douglas fir has been used right here once more to create a seating bench – a cut-out within the form of a cat’s head has been made within the backside nook, via which the house owners’ feline companion can crawl to entry a comfy cubby.

Dining room of ER Residence by Studio Hallett Ike
The eating room desk is accompanied by a Douglas fir bench

Studio Hallett Ike has continued the color and materials palette of the extension via to the remainder of the house. The up to date kitchen, for instance, boasts Douglas-fir cabinetry and a white terrazzo splashback.

Gray terrazzo has then been used to line surfaces within the lavatory.

Bathroom of ER Residence by Studio Hallett Ike
Terrazzo seems within the flat’s kitchen, and the toilet

Partitions within the residing space have been coated with a pale gray plaster that stops simply beneath the room’s authentic plaster cornicing. The prevailing wood floorboards right here have been additionally preserved and sanded down to show extra of their pure grain.

Black-metal furnishings such because the espresso desk and overhead lighting fixture have been included to “give weight and depth” to the area.

Living area of ER Residence by Studio Hallett Ike
Pale gray plaster coats partitions in the lounge

“The overarching design strategy was to hold out a small variety of robust however easy strikes which might be persistently utilized, sitting on the coronary heart of each design consideration,” added the studio.

“These come collectively to create an total impression that’s minimal and timeless, exuding an assured and understated magnificence.”

READ  Rob Peetoom hair salon opens inside outdated soda manufacturing facility in Williamsburg
Living area of ER Residence by Studio Hallett Ike
The lounge additionally options the flat’s authentic wood floorboards

Studio Hallet Ike was based by Jonty Hallett and Madeleine Ike in 2018. The studio’s ER Residence is not the one London property to function a charred-wood extension – Rider Stirland Architects added a blackened timber quantity to a home in Ladywell.

Will Gamble Architects additionally used scorched wooden to create a Japanese tea house-style extension for a house in Fulham.

Images is by Ståle Eriksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *