Domstate Zorghotel by Van Eijk & Van der Lubbe in Utrecht

Domstate Zorghotel is a rehabilitation centre in Utrecht, the Netherlands, designed by Dutch studio Van Eijk & Van der Lubbe to provide sufferers a resort expertise.

Van Eijk & Van der Lubbe intentionally approached the interiors of the 84-bed well being facility like they have been making a Four-star resort to provide sufferers a extra snug keep.

“In contrast to related ‘therapeutic environments’, this care resort is designed from the person’s perspective,” mentioned the studio.

“The inside actively participates within the rehabilitation strategy of the sufferers,” they added. “From small inside equipment to massive spatial gestures, the whole lot is focussed on the method of therapeutic.”

Lobby of the Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
High: the care facility has 84 bedrooms. Above: a grand piano sits within the foyer

Within the sufferers’ rooms components akin to a mirror, a shelf and a headboard cling from a curved rail on the wall on thick leather-based straps. In addition to offering a putting visible factor, the rail can be utilized for rehabilitation workout routines.

Straps on handles and peepholes positioned at completely different ranges cater to sufferers with completely different ranges of mobility.

Door handles at Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
Door handles have accessible straps

So as to add to the boutique resort vibe, every ground of rooms has a unique color scheme.

Color is a central a part of making the interiors really feel much less institutional. The foyer encompasses a grey-blue curving reception desk and rounded seating with a mustard-yellow base.

Walker parking with planter at Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
Parking for mobility walkers and vegetation

Material curtains on rails can be utilized to display areas off and a grand piano can be utilized for practices and performances.

Graphic markings on the ground mimic completely different ground finishes and alter color in response to the realm, akin to blue within the foyer, inexperienced within the eating room and pink in employees areas.

READ  Brdr Krüger's first showroom options smooth colors and rococo references
Staff offices for Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
Employees areas are additionally vibrant

In Domstate Zorghotel’s restaurant, a curving inexperienced unit offers a discreet place to park wheelchairs and walkers. Rooms akin to this are designed to subtly encourage company to practise for real-world conditions after they depart.

Crops spill out of packing containers within the built-in dividers and seating areas.

Staff area of Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
Vibrant patterns cowl the flooring

Van Eijk & Van der Lubbe have been cautious to verify the employees areas are enjoyable and cozy too.

A pink curved multi-level banquette screened by vegetation in pink planters varieties a pretty place for workers to take a seat outdoors of their desks. Geometric markings within the pink ground add curiosity to a different employees space.

“Within the areas of the constructing the place staff work, it is OK for them to color outdoors the traces,” mentioned Van Eijk & Van der Lubbe.

“The design for these areas is geared toward benefiting from innovation and variety in day-to-day work.”

Kitchen in Domstate Zorghotel rehabilitation centre by by Van Eijk & Van der Lubbe, Utrecht
Van Eijk & Van der Lubbe designed the ability to be enjoyable

Van Eijk & Van der Lubbe was based in 1998 by Dutch designers Miriam van der Lubbe and Niels van Eijk. Their earlier work consists of a mirrored idea automobile and the refurbishment of a live performance corridor in Eindhoven.

Domstate Zorghotel has been shortlisted for Dezeen Awards 2020 within the leisure and wellness inside class, alongside a youngsters’s hospital in Thailand and an underground spa in New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *