Ben Allen completes overhaul of his own residence in east London

Artworks by Olafur Eliasson knowledgeable architect Ben Allen‘s revamp of his two-storey maisonette in London’s Bethnal Inexperienced, which options mirrored furnishings parts.

The maisonette is ready inside Keeling Home, a 16-storey residential block that was designed by English architect Denys Lasdun in 1957.

Architect Ben Allen's London flat includes art from Olafur Eliasson in the stairwell
Reflective artworks by Olafur Eliasson are introduced within the residence’s stairwell

The founding father of Studio Ben Allen and his spouse embellished their residence’s inside with an array of non-public possessions in order that it appears to be like like a cupboard of curiosities.

Amongst these possessions are a lot of optical artworks gifted by Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson, whom Allen labored for over a 10-year interval.

Bedroom of architect Ben Allen's London flat
Oval mirrored facet tables have been positioned beside the mattress

A number of of the artworks are crafted from glass or mirror, and this prompted Allen to include reflective parts in different areas all through the house.

The architect was additionally impressed by the spherical convex mirrors that seem in London’s Sir John Soane Museum, which playfully skew how guests understand the exhibition rooms.

Bedroom of architect Ben Allen's London flat
The bed room’s self-importance desk can also be mirrored

A pair of oval mirrored facet tables characteristic within the bed room that is situated on the maisonette’s higher flooring.

One other mirrored panel has been mounted on the wall to kind the backing of a conceit desk, which boasts a semi-circular brass ledge the place jewelry, fragrance bottles and different trinkets might be displayed.

The bed room has in any other case been merely completed with white-painted partitions, larch wardrobes and exposed-wired lighting.

Bathroom of architect Ben Allen's London flat
Extra mirrors have been affixed to the lavatory’s cupboard and partitions

Within the toilet, half-moon-shaped mirrors have been affixed to the doorways of a storage cupboard, which sits immediately above a bespoke green-concrete sink.

The picture of the sink is repeated in an arched mirror on an adjoining wall.

READ  A Peek Inside McDonald’s New Chicago Headquarters
Bathroom of architect Ben Allen's London flat
The toilet’s hardware is constructed from gold-hued brass

Surfaces are clad with jade-green tiles, whereas faucets, spouts and the tubular bathe head are constructed from brass. Perforated shutters have additionally been put in in entrance of the home windows to permit just a bit quantity of pure gentle to seep by way of from the outside.

“We needed the lavatory to be purposefully darker to distinction with the brightness of the remainder of the flat and to imbue it with a way of refuge,” Allen defined.

At this stage of the home, there’s moreover a examine that has a inexperienced cushioned daybed and a larch work desk.

Study of architect Ben Allen's London flat
A examine with larch-wood joinery is on the house’s higher flooring

Most of Eliasson’s artwork items might be seen within the maisonette’s stairwell, displayed alongside arched mirror cabinets that maintain candles or tiny architectural fashions.

Steps lead all the way down to the decrease flooring, the place Allen has solely utilized a choice of “sturdy” supplies which are supposed to age nicely over time.

“[Materials] have additionally been chosen to provide a way of tactile heat each when the flat is flooded with daylight, in addition to on overcast days and at evening,” added Allen.

Kitchen of architect Ben Allen's London flat
Downstairs is the kitchen, which encompasses a green-concrete counter

The kitchen, for instance, has oak cabinets and a green-concrete countertop. A gray-tile splashback is dotted with brass pegs the place crockery or cooking utensils might be hung.

Simply reverse there is a book-lined sitting room full with a black leather-based couch and a comfortable oak seating nook that doubles-up as a storage field.

Living room of architect Ben Allen's London flat
A tall shelving unit separates the kitchen from the sitting room

To loosely divide these two areas, Allen and his group have erected a trellis-style shelving unit that stretches from flooring to ceiling. A small work desk might be pulled out from the blue fibreboard drawers that sit on the unit’s base.

READ  2019 12 months in Evaluate: The place I Work

The presence of the unit acts as a small homage to architect Lasdun, who had initially designed the flats inside Keeling Home with galley kitchens that have been separate from the sitting rooms.

This was modified within the 1990s when, susceptible to demolition, the constructing was utterly revamped to characteristic minimal, open-plan dwelling areas.

Living room of architect Ben Allen's London flat includes window seat
The sitting room features a cosy window nook

Expansive panels of glazing look by way of to the maisonette’s balcony, the place Allen has added a planter crammed with wild grass and a Rhus Typhina tree. Past lies views of Hampstead Heath park and town of London.

Allen established his self-titled studio in 2014 and has since gone on to finish a lot of initiatives. Simply final yr, the studio created an artichoke-shaped backyard room for a house in southwest London, and renovated a Barbican flat to incorporate vibrant fold-out furnishings.

Images is by French + Tye.


Undertaking credit:

Architects: Studio Ben Allen (Workforce: Ben Allen and Marco Nicastro)
Essential contractor: Sullivan and Firm
Balcony and window planting scheme design: Todd Longstaffe-Gowan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *