Authentic and fashionable options “quietly co-exist” inside London house

Loading ....

Pale marble and black metal fixtures sit among the many in any other case traditional dwelling areas of this west London house, overhauled by HASA Architects.

HASA Architects has made a number of refined new interventions to the ground-floor house located within the prosperous neighbourhood of Mayfair.

“We responded positively to the constraints of the listed constructing, taking cues from the material and format to tell and enrich the design,” defined Charlotte Harris and Mark Stevens, who head up the apply.

“Cautious consideration was paid to the distances and junctions between the historic and modern layers to make sure outdated and new quietly co-exist and complement one another each visually and programmatically.”

Mayfair apartment by HASA Architects

The house is ready inside a five-storey Georgian terrace, the place the shopper has lived on the second ground for the reason that late 1990s. They determined to buy the house beneath when it grew to become accessible in 2015, and later approached HASA Architects to remodel it right into a habitable area that may very well be offered or set free.

Quite than make dramatic alterations to the house’s historic framework, the apply as a substitute determined to make use of partitions, sliding doorways and freestanding joinery to delineate completely different dwelling areas within the house.

Mayfair apartment by HASA Architects

Authentic ornate moulding that runs alongside the ceiling, doorways, and window frames has been restored, and all partitions have merely been freshened up with a coat of white paint.

A beam of white American oakwood has then been suspended throughout the principle dwelling area to kind a mezzanine, which accommodates a main bedroom. All sides of the room is flanked by white concertina doorways that may be drawn throughout to supply privateness to inhabitants.

Interiors of a Marylebone apartment, designed by Proctor and Shaw

Proctor and Shaw makes use of grooved wood wall to divide London house

The mezzanine stage seems to be supported by an uneven panel of metal, which really serves as a balustrade to the house’s authentic staircase.

Mayfair apartment by HASA Architects

A breakfast island within the adjoining kitchen produced from Veiny Arabescato marble has tall storage cabinets with handleless doorways have been created to neatly conceal cooking home equipment.

The structure studio ensured that these had been set away from the encircling partitions to permit any present architectural particulars to “stay uninterrupted”.

Mayfair apartment by HASA Architects

A dressing room and further toilet have additionally been created at floor stage, accessed through a hid door. The area is centred by an enormous open shelving unit crafted from sycamore wooden the place inhabitants can maintain garments or equipment.

“The color and materials palette are purposefully pared-down to create a harmonious and soothing setting that focuses on area and lightweight to deliver the property to life,” added the apply.

Mayfair apartment by HASA Architects

HASA Architects was based by Harris and Stevens in 2015. The apply’s Mayfair house is not the one London dwelling to boast a pared-back aesthetic – earlier this yr Proctor and Shaw designed a flat in Marylebone to function a easy timber partition wall and natural-tone surfaces.

Images is by Simone Bossi.

Challenge credit:

Architect: HASA Architects
Structural engineer: Entuitive
Contractor: M Berry
Joinery: Emerson Dwelling
Authorised inspector: Cook dinner Brown

 

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *