Ortraum Architects builds timber music studio beside home in Helsinki

Loading ....

Ortraum Architects has constructed an uneven studio known as 12 within the backyard of a home in Helsinki, Finland, to supply its homeowners with area to compose music and make ceramics.

The construction was commissioned by a pair who wished an exterior area to work at home, beside their current 1960s dwelling within the Jollas neighbourhood.

It options two contrasting storeys that Ortraum Architects has set askew, giving rise to a sculptural type and two particular person workspaces inside for the couple.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandOrtraum Architects’ 12 studio has two storeys set askew

The 12 studio, which has been shortlisted within the Dezeen Awards within the small workspace inside class, measures 72-square-metres and is full with a kitchen and toilet.

Whereas offering particular person studio area for the couple, it’s designed to be simply tailored right into a visitor home and even change into a house for the consumer’s youngsters sooner or later.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandThe studio is within the backyard of a home in Helsinki

“The consumer couple wanted two foremost areas, a ceramics workshop and a music-composing studio,” stated the studio. “The massing is visually divided into two ranges, reflecting the 2 totally different constructing capabilities,” it continued.

“The plan additionally wanted to be versatile sufficient to operate moreover as a visitor home and future dwelling for one of many two youngsters within the household, so lavatory and kitchen areas have been included.”

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandA ceramic studio is on the bottom flooring

The fabric palette of 12 is intentionally pared-back, with its cross-laminated-timber (CLT) construction left uncovered internally and externally. On the outside, it will flip gray with time to assist the construction mix in with its environment.

Its entrance is marked by massive glass doorways that face the prevailing dwelling, sheltered by a small cantilevered nook of the second flooring.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandA hidden black staircase has storage in its treads

This entrance opens into the ceramics studio on the bottom flooring, which is full with a small lavatory.

A black picket staircase that results in the primary flooring is hid behind a wall and options treads that double as storage items.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandThe constructing comprises a music studio upstairs

Above, the primary flooring comprises the music studio. Its angular type was developed to assist improve the acoustics of the area and make it appropriate for recording music.

This area is full with two massive home windows that open in the direction of a neighbouring forest, alongside a small balcony and gallery degree to be used as an additional lounge space.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandThe music studio has an angular type to reinforce its acoustics

Ortraum Studio’s objective for 12 was for it to “be a greatest follow instance for environmentally pleasant development and infill tasks in a suburban context”.

Ramar Residence and Studio by Saez PedrajaRamar Residence and Studio by Saez Pedraja

Saez Pedraja provides small studio to a dressmaker’s Santa Monica residence

Because of this, its dimension was dictated by an current concrete basis from an outdated storage, avoiding the necessity for brand new and obtrusive groundwork, whereas its construction was prefabricated utilizing CLT to keep away from waste and pace up development time.

It has additionally been developed to facilitate pure air flow and is powered by photo voltaic panels and heated utilizing a floor supply warmth pump of the primary dwelling.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandA small balcony seems to be out to the neighbouring homes

As a part of the challenge, Ortraum Architects additionally constructed a small playhouse for the consumer’s youngsters, which can also be manufactured from CLT and is tied to a pine tree within the backyard.

Named the Birdhouse, it options heart-shaped home windows and is modelled on photos that the youngsters drew of their “dream home”.

12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, Finland12 studio by Ortraum Architects in Helsinki, FinlandA playhouse sits subsequent to the studio

Ortraum architects is a small Finnish design studio headed up by architect Martin Lukasczyk. In 2017, it accomplished a household dwelling in Finland that has quite a few child-friendly options together with a trapeze, a climbing wall and a hammock.

Images is by Marc Goodwin.

 

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *