Norm Architects balances “richness and restraint” in refresh of Alsterhaus’ menswear division

Loading ....

Oak, gray stone and yellow-tinted glass are among the supplies that Norm Architects has utilized in its minimal makeover of the menswear part of German division retailer Alsterhaus.

Alsterhaus is located on the coronary heart of Hamburg and first opened its doorways in 1912. Spanning 24,000 sq. metres, the division retailer affords a mixture of vogue, equipment, magnificence merchandise and homeware.

Norm Architects was tasked with refurbishing the long-standing retailer’s menswear part, which featured lack-lustre white partitions and herringbone partitions.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

The apply was eager to create a “unity of various universes” throughout the boys’s part that will provide prospects a richer expertise than purchasing on-line – but additionally needed the structure and materials palette of the area to look inherently “pure”.

The work of American-German architect Mies van der Rohe and Austrian-Czech architect Adolf Loos grew to become a key level of reference.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

Galleria department store in Gwanggyo, South Korea by OMAGalleria department store in Gwanggyo, South Korea by OMA

OMA wraps glass public walkway round Galleria division retailer in Gwanggyo

“A division retailer is a visually busy place and we realized early within the course of that the design wanted to be pared down and clear conceptually – ruling out robust patterns and ornamentation,” mentioned Sofie Thorning, affiliate companion at Norm Architects.

“We seemed to Mies van der Rohe and Adolf Loos for inspiration on pure supplies with inherent traits that type textures and colors whereas evoking sensations of heat, chilly balancing emotions of soppy and arduous to the contact,” she informed Dezeen.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

The menswear part is now oriented round a colonnade comprising a sequence of oakwood frames.

It leads off to numerous model concessions which are every fronted by gunmetal indicators denoting their identify.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

Whereas some areas boast plush carpeting, a majority of the ground has been clad with pale-grey Ceppo di Gre stone tiles.

“This stability between richness and restraint affords the person a singular and interesting purchasing expertise, counting on a thought-about high quality of materiality and area,” added Thorning.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

Clothes hold from rectangular black-metal frames that descend from the ceiling, whereas smaller equipment like sneakers or life-style objects are offered on bespoke metal or dark-wood shelving items.

Pops of color are provided by yellow-tinted glass clothes stands and blocky show plinths crafted from milky-green pure stone.

Menswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm ArchitectsMenswear department in Alsterhaus, Hamburg designed by Norm Architects

Norm Architects has been established since 2008 and was based by Jonas Bjerre-Poulsen and Kasper Rønn Von Lotzbeck. Its most up-to-date tasks embody the creation of a Copenhagen lodge that doubles as a showroom and the refurbishment of a pair of Tokyo flats.

The apply is also longlisted within the inside designer of the 12 months class on this 12 months’s Dezeen Awards.

Images is by Jonas Bjerre-Poulsen of Norm Architects.

 

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *