Fritz Hansen completes revamp of Danish HQ


Loading ....
 

Furnishings model Fritz Hansen has revamped its headquarters in japanese Denmark, making a sequence of homely areas that cater to the varied work strategies of its staff.

The HQ is situated on the sting of a forest within the municipality of Allerød, subsequent to the location of Fritz Hansen’s now-defunct sawmill.

Workspaces are unfold throughout the stays of the model’s former manufacturing unit and an administrative constructing from the 1960s. These two buildings are linked by a reception and assembly room that had been constructed in 2003.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

The revamped inside has been developed by Fritz Hansen’s in-house design workforce utilizing an activity-based area planning technique.

It is meant to create extra versatile working environments by allocating specific actions to completely different areas. Workspaces are break up right into a collection of zones, every one devoted to social, collaborative or particular person actions.

Collectively, these zones are designed to advertise higher focus, productiveness, data sharing and stronger collaborations.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

“We have checked out how we work at Fritz Hansen to outline an atmosphere that helps the individuals who work right here, with each performance and aesthetics in thoughts,” stated Christian Andresen, head of design at Fritz Hansen.

“Throughout any given workday we undertake a collection of various duties – from solo tasks to convention calls to group actions,” he continued. “Reasonably than limiting colleagues to a single, allotted desk, our new design idea encourages them to recognise that completely different work actions may be higher supported by areas and options designed particularly for that job.”

Fritz Hansen kits out UN president's office with mid-century Danish furnitureFritz Hansen kits out UN president's office with mid-century Danish furniture

Fritz Hansen kits out UN president’s workplace with mid-century Danish furnishings

The idea chimes with the outcomes of a current research by furnishings model Haworth, which revealed that workplaces can solely facilitate artistic pondering if they provide areas for each targeted work and restorative actions.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

The inside of the constructing has been brightened up with white partitions and pale-grey flooring. Pure wooden, leather-based and material upholstery are used to create a homely aesthetic that the model stated facilitates “closeness and creativity”.

Ground-to-ceiling home windows line the HQ’s facade. An abundance of glass partitions has additionally been integrated contained in the workplace, significantly within the assembly rooms that run across the constructing’s perimeter.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

“The concept [to place meeting rooms around the perimeter] got here from traditional furnishings show shelving the place you place a chair in its personal little room or field,” the model advised Dezeen.

“While you see the assembly rooms from outdoors, particularly lit at the hours of darkness, every room seems like one in every of these show rooms. These areas are usually not a day by day workspace however assembly rooms and the way in which that we now have styled and adorned them is with 4 completely different themes and providing a format and casual fashion in a big and small setting.”

“Daylight is all the time a blessing in our Nordic space and it positively promotes a greater assembly,” it continued.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

Within the former manufacturing unit, a collection of white shed-like volumes with sloping roofs and Crittall-style glazing accommodate assembly rooms and escape areas.

“The concept with the revitalisation is to supply a way more versatile work atmosphere the place one, two or 30 colleagues can collect,” defined the model.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

“All rooms have whiteboards and screens. We additionally created a brand new textile room the place all swatches can be found, and a pattern room, the place all supplies reminiscent of wooden varieties, veneer and recycled plastic, are shut at hand,” it stated.

“These new areas are all positioned inside one massive open manufacturing unit corridor, which means that the footfall has elevated,” it continued. “We meet one another far more usually throughout departments, creating a way more human and full of life area.”

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

Within the open areas, the design workforce has created sheltered areas that present privateness for particular person duties, or for taking a break from the busier zones of the workplace.

The model’s showroom now doubles as a versatile exhibition area, which may be modified round in accordance with the merchandise on present.

Fritz Hansen HQ in Allerød, DenmarkFritz Hansen HQ in Allerød, Denmark

“By modernising our working area to mirror the flexibility of our merchandise and the altering wants of our 250 staff, we now have created a house that isn’t solely lovely, but additionally conducive to productiveness, underpinning our model values, reflecting the Fritz Hansen retail expertise and galvanizing our guests,” added the model.

“A bodily manifestation of our new model id and positioning, the brand new inside design is led not by tendencies, however by the altering methods we work.”

Images is by Brian Buchard.

 


RELATED PRODUCTS

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *