Restored plasterwork and work adorn Aires Mateus’ self-designed studio


Loading ....
 

Ornate work and ornamental stucco ceilings seem contained in the self-designed studio of structure apply Aires Mateus, which occupies an 18th-century constructing in Lisbon, Portugal.

Aires Mateus’ four-storey studio, which has been named Atelier Cecílio de Sousa after the road it is situated on, accommodates working and assembly areas, two model-making areas and a multipurpose room.

Current ornamental options all through the 18th-century constructing have been restored, whereas the broken roof construction has been totally rebuilt.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

The historic constructing contains a two-storey constructing that was initially inbuilt 1779 and two extra storeys added 20 years later. The 4 ranges had been in various want of renovation work.

Rooms as much as the third flooring required superficial touches of restoration, like recent coats of paint and changing rotting timber floorboards with stable planks of wooden.

Nevertheless, on the third degree, a part of the ground that was caving inwards and affecting painted ceiling panels under was changed. The constructing’s disintegrated roof was additionally rebuilt.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

“All through the entire intervention, the objective was to maintain the integrity of the prevailing constructing, in addition to its spatial, constructive and formal traits,” Cassandra Carvas, architect at Aires Mateus, informed Dezeen.

A number of different options have been retained, together with the framework, stonework, coatings, friezes, shutters, cornices and balustrades on the facades.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

Two assembly rooms and two areas for fashions are dotted throughout the constructing’s 4 ranges, whereas the remaining house is devoted to workstations.

The point of interest of the constructing is the second-floor assembly space referred to as the Noble Room, which has elaborate ornamental particulars that had been retained .

Specialised restoration work was required on the tiling discovered within the room’s skirtings, wainscoting and framing panels, in addition to the stucco and painted components on the ceiling.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

Wood body chairs are organized round a pale timber desk on the centre of the room.

The room has been given a balanced and symmetrical format in order that furnishings sit according to the work in stucco oval frames. Above, a big ceiling mural depicts an idealistic scene of figures on horseback and cherubs surrounding them.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

An all-white curved staircase connects the third and fourth flooring. With home windows on the north facade, a big room is used as a multipurpose house, the place the studio holds workshops and lectures.

Storage and technical areas are positioned on the bottom flooring, alongside a parking space.

Casa Burés by VilablanchCasa Burés by Vilablanch

Vilablanch and TDB Arquitectura have restored and revamped Barcelona’s Casa Burés

A number of small, shed-like buildings from earlier renovation tasks had been faraway from the workplace’s double-height courtyard. This house has been become a backyard with a water mirror.

Atelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studioAtelier Cecílio de Sousa, Aires Mateus' self-designed studio

The lavish inside of this workplace is a far cry from the customarily minimal and monolithic work by the studio, which was based by brothers Manuel and Francisco Aires Mateus.

A deep, gabled opening marks the doorway of a college constructing the studio created in Belgium, whereas irregular voids punch by way of the facade of a neighborhood centre it accomplished in Grândola.

Images is by Rui Cardoso.

Mission credit:

Mission chief: Inês Cordovil
Collaborators: Ana Rita Rosa, Teresa M Marques, Catharina Mark, Olga Sanina, Inês Potes, Luz Jiménez, David Carceller, Inês Gulbenkian
Inside design challenge chief: Maria Rebelo Pinto
Inside design collaborator: António Sardo
Engineering: AFA seek the advice of
Constructor: Manuel Mateus Frazão
Landscaping: F|C Arquitectura

 


RELATED PRODUCTS

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *