Aesop’s London retailer takes its color from the pink sandstone of Glamis Fort

Loading ....

Precast stone blocks colored with pink sandstone from Glamis Fort in Scotland kind the partitions of this refuge-style Aesop retailer that structure studio Al-Jawad Pike has created in a west London buying centre.

The studio designed the small retailer for skincare model Aesop to be a retreat from the bustling aisles of Westfield buying centre in Sheperd’s Bush.

“We needed the shop to be a refuge from the busy mall setting, it’s a type of constructing inside a constructing – utilizing real masonry development relatively than utilized finishes or surfaces,” Al-Jawad Pike co-founder Jessam Al-Jawad advised Dezeen.

Aesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, LondonAesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, London

Al-Jawad Pike selected to construct the partitions of the shop from precast stone blocks, which enclose the area and create a sense akin to a walled backyard. The curved type of the partitions can be meant to reference the undulating brickwork of Uruguayan engineer Eladio Dieste.

“The idea was to create a sort of walled backyard throughout the mall,” mentioned Al-Jawad.

“It was impressed by the ‘crinkle crankle’ wall of the English countryside in addition to the constructions of Eladio Dieste, which each use an undulating waveform to offer rigidity to a single pores and skin of masonry.”

Aesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, LondonAesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, London

Earthy tones have been utilized all through the shop. Powder from the identical pink sandstone that was used to make the 17th-century Glamis Fort in Scotland has been used to color the precast stone blocks.

The ensuing pink blockwork partitions, which had been constructed utilizing two customary shapes of precast blocks, have been paired with pink concrete-tile flooring and a clay plaster ceiling.

Aesop Park Slope by Frida EscobedoAesop Park Slope by Frida Escobedo

Frida Escobedo segments Aesop Park Slope with rammed-earth brickwork

Aesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, LondonAesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, London

“We needed to make use of a heat color to supply a way of pure earthiness that mirrored the pink bricks of typical masonry walled gardens, mentioned Al-Jawad.

“The color is known as Glamis pink named after the pink sandstone of Glamis Fort in Scotland.”

Aesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, LondonAesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, London

Set in opposition to the earthy pink backdrop, Aesop’s merchandise are displayed on stainless-steel cabinets. Whereas the principle area is damaged up by three solid resin sinks that had been produced by Sabine Marcelis.

“We hope we created a peaceful atmosphere that allows prospects to interact with the Aesop merchandise,” Al-Jawad defined.

“The hand-washing sinks that are a giant a part of the purchasers’ interplay with the product and the gross sales individuals are additionally given centre stage – being made out of honey-coloured resin additionally they look a bit like massive bars of sculpted cleaning soap.”

Aesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, LondonAesop store by Al-Jawad Pike at Westfield shopping centre in Sheperd's Bush, London

Aesop typically permits its designers to create monotonal shops. For its Sydney retailer, structure studio Snøhetta used granite to covers nearly each floor, whereas Frida Escobedo used rammed-earth brickwork all through its retailer in Brooklyn. Bernard Dubois additionally clad the partitions of the model’s Brussels retailer in distinctive yellow Belgian bricks.

London-based Al-Jawad Pike was established by Al-Jawad and Dean Pike in 2014. The studio has beforehand used pigmented concrete blockwork for the outside and inside of a south London residence extension and mixed brick, concrete and timber for an extension to a house in Stoke Newington.

Images is by Ståle Eriksen.

 

Loading......
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *